15 maart 2019

Wat zijn motieftegels?

Wat zijn motieftegels? Ontdek de charme van deze unieke tegels!

Motieftegels zijn een fantastische manier om wat flair en persoonlijkheid aan je interieur toe te voegen. Maar wat zijn motieftegels eigenlijk? In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van deze veelzijdige tegels, die niet alleen functioneel zijn, maar ook een echte eyecatcher in je huis kunnen vormen. Laten we erin duiken!

Wat zijn motieftegels?

Motieftegels zijn tegels met een patroon of afbeelding erop. Ze zijn er in allerlei vormen, maten, kleuren en stijlen, en worden vaak gebruikt om een ruimte op te fleuren of een accent te creëren. Denk aan de prachtige Portugese of Marokkaanse tegels die je misschien al eens hebt gezien in tijdschriften of bij mensen thuis. Deze tegels kunnen met hun speelse patronen en levendige kleuren direct een warm en gezellig gevoel oproepen.

Het leuke aan motieftegels is dat ze zo veelzijdig zijn. Of je nu een moderne, klassieke, vintage of industriële inrichting hebt, er zijn altijd patroontegels die perfect passen bij jouw stijl. En het beste van alles? Ze kunnen in bijna elke ruimte worden toegepast, van de badkamer en keuken tot de hal of zelfs de woonkamer.

oud tegeltje roze oude tegeltjes C169 oude vloertegels oude tegeltjes

Toepassingen van motieftegels

Motieftegels kun je op verschillende manieren in je huis gebruiken. Hier zijn een paar ideeën om je creativiteit te prikkelen:

  1. Keukenachterwanden: De keuken is een ideale plek voor motieftegels. Ze maken van de ruimte meteen iets bijzonders, vooral als achterwand achter het fornuis of het aanrecht. Een mooie tegelwand met patronen kan echt een wow-factor aan je keuken toevoegen.
  2. Badkamer: In de badkamer wordt een motieftegel vaak gebruikt om een saaie ruimte nieuw leven in te blazen. Of je ze nu op de vloer legt of op de muur plaatst, ze kunnen een simpele badkamer omtoveren tot een sfeervolle plek.
  3. Vloeren: Motief tegels op de vloer geven elke kamer karakter. Of het nu de gang, de woonkamer of zelfs een slaapkamer is, een mooie tegelvloer is altijd een blikvanger.
  4. Accentmuren: Heb je een saaie muur die wel wat pit kan gebruiken? Patroontegels zijn perfect om een opvallende accentmuur te creëren. Dit kan in de keuken, badkamer of zelfs buiten op een terras.
  5. Trap: Een unieke en opvallende manier om tegels met een motief te gebruiken is op de treden van je trap. Elke stap wordt zo een feestje!

oude vloertegels

Stijlen en soorten

Er zijn eindeloos veel stijlen als het gaat om motieftegels. Hier zijn een paar populaire opties:

  • Marokkaanse tegels: Bekend om hun geometrische patronen en diepe kleuren zoals blauw, groen en terracotta. Ze brengen een warme en exotische sfeer in huis.
  • Portugese tegels: Vaak handgeschilderd en voorzien van zachte, vrolijke kleuren en patronen. Ze geven een charmante, vintage look aan elke ruimte.
  • Hollandse witjes: Dit zijn typisch Nederlandse tegels met een nostalgische uitstraling. Denk aan subtiele motieven en zachte, witte tinten.
  • Vintage en retro tegels: Perfect als je van een oude look houdt. Deze tegels hebben vaak gedurfde patronen in felle kleuren, ideaal voor een opvallende look.

oude vloer

Tips voor het kiezen van de juiste tegels

Bij het kiezen van vloertegels is het belangrijk om na te denken over de ruimte en de sfeer die je wilt creëren. Hier zijn enkele tips:

  • Kleur: Kies kleuren die passen bij de rest van je interieur. Houd het rustig als je al veel kleur in je kamer hebt, of ga juist voor een knalkleur om een statement te maken.
  • Patroon: Een druk patroon kan prachtig zijn, maar in een kleine ruimte kan het snel te overweldigend zijn. Kies in dat geval voor subtielere motieven.
  • Afmetingen: Grotere tegels kunnen een kleine ruimte groter doen lijken, terwijl kleinere tegels juist meer detail toevoegen.

Een motieftegel is niet alleen functioneel maar ook een geweldige manier om je huis een persoonlijke touch te geven. Of je nu kiest voor kleurrijke Marokkaanse tegels, strakke Portugese patronen of een eigen unieke mix, met motieftegels kun je echt je eigen stijl laten zien. Dus waarom zou je je beperken tot saaie, effen tegels als je je hele ruimte kunt laten stralen met motieven? Laat je creativiteit de vrije loop en creëer een ruimte die echt bij jou past! Bezoek onze showroom voor meer inspiratie…